×

HJÄLP FÖR AKTUELL SIDA/FUNKTION

Det finns ingen hjälptext för just denna sida, men kika gärna i vår FAQ eller kontakta oss direkt med frågor eller funderingar.

Regler

Se också hur vårt poängsystem är sammansatt eller kika i vår FAQ om du undrar över något.

EN GULDFEMMA

En guldfemma består av fem st. spelare i en och samma förening. Varje spelare har ett pris mellan 25 kr och 45 kr som bestäms av föreningen. Kostnaden för en guldfemma är 189 kr och det totala värdet av de fem spelarna begränsas av denna budget. Namnet på din guldfemma väljer du själv.

SPELARNAS POSITONER

En spelare kan kategoriseras som målvakt, back, mittfältare/center eller forward. Positionerna är fasta och kan inte ändras när föreningen har startat försäljningen. Spelarnas positioner har betydelse för vilken poäng de får för sina prestationer, se poängsystem.

KAPTENSBONUS

Varje guldfemma ska ha en lagkapten. Denna spelare får alltid dubbla poäng i de guldfemmor den är kapten. Detta gäller inte vid minuspoäng. Kaptensbonus baseras på spelarens poäng INNAN rankingbonus. Det spelar alltså ingen roll vilken ranking din kapten har.

Exempel A: Spelaren fick 10 spelarpoäng och är lagkapten. Lagpoängen blir 10 + 10 = 20.

Exempel B: Spelaren fick -10 spelarpoäng och är lagkapten. Lagpoängen blir -10. Ej dubbla minuspoäng alltså.

RANKINGBONUS

Spelarna i en guldfemma rankas från 1 till 5. Det utgår en bonus efter varje match. Ju högre ranking, desto större bonus. Detta är ytterligare ett sätt att differentiera guldfemmorna. Två kunder kan alltså ha samma fem spelare, men ändå få olika poäng beroende på hur spelarna rankats. Så här ser rankingbonusen ut:

  • Spelare #1 = +50%
  • Spelare #2 = +40%
  • Spelare #3 = +30%
  • Spelare #4 = +20%
  • Spelare #5 = +10%

Om spelaren har minuspoäng delas ingen rankingbonus ut.

Exempel: Spelaren fick 10 spelarpoäng, har ranking #1 och är lagkapten. Lagpoängen blir då 10 (spelarpoäng) + 5 (rankingbonus, 50% av 10 poäng) + 10 (kaptensbonus) = 25 poäng.

SPELARPOÄNG OCH LAGPOÄNG

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan spelarpoäng (SP) och lagpoäng (LP). Spelarpoäng är spelarens individuella poäng i en match helt oberoende av kapten- och rankingbonus. Lagpoäng däremot är spelarens individuella poäng + bonuspoäng. En spelare kan alltså få olika poäng i olika guldfemmor för samma prestation.

UTSLAGSMOMENT

Trots att de tävlande guldfemmorna skiljs åt av spelarval, spelarbyten under säsongen, val av lagkaptener och ranking, så finns ändå en teoretisk risk att två eller flera guldfemmor hamnar på exakt samma poäng efter säsongen. I dessa fall avgör placering i senaste omgången. Om femmorna har samma poäng i senaste omgången avgör femmans formkurva och sist köpdatum.

OMGÅNGAR

Guldfemman är uppdelad i omgångar precis som seriespelet. Efter varje omgång uppdaterar föreningens administratör systemet med matchdata. Tabellen med guldfemmor uppdateras automatiskt och alla coacher meddelas via E-post. Du kan se detaljer för varje omgång, samt hur just din guldfemma presterade. Du kan också se statistik för varje spelare och omgång.

SPELTID OCH POÄNG

Här skiljer sig sporterna något.

FOTBOLL: Poäng som baseras på matchresultatet (vinst, oavgjort, förlust) delas enbart ut till de spelare som fått speltid. Det spelar ingen roll i vilken matchminut inhopp görs - spelaren får ända samma poäng. En spelare som sitter på bänken hela matchen får alltså inga resultatbaserade poäng. En spelare som byts in (fotboll) får heller inte poäng för hållen nolla.

INNEBANDY, HOCKEY OCH BANDY: Här får alla spelare som registreras "I matchtruppen" resultatbaserade poäng och dessutom poäng för antal insläppta mål. Dock kan spelare exkluderas från dessa poäng av föreningens administratör. Detta används oftast för reservmålvakter som inte fått speltid, eftersom de inte bör få poäng för hållen nolla, osv.

ASSIST

Innebandy, ishockey och bandy: Officiellt matchprotokoll gäller.

Fotboll: Det är upp till varje förening att bestämma vad som räknas som assist och inte. Det viktiga är att man är konsekvent under hela året, så att poängen blir rättvis. Vår rekommendation är att man enbart räknar avsiktliga målgivande passningar som assist. Alltså inga assistpoäng för skott + målvaktsretur, självmål, oavsiktlig passning eller ordnande av straff som leder till mål.

STRAFFRÄDDNING

Den spelare som står i mål när motståndaren missar en straff får poäng för straffräddning. Poäng ska delas ut även om motståndaren gör mål på straffretur (fotboll).

BYTE AV SPELARE

Fram till premiärmatchen i Guldfemman är byten gratis. Beroende på vad din förening gjort för inställningar kan man göra 3 st, 5 st, 10 st eller fria byten per säsong. Att göra byten är helt valfritt och alltså inget måste. Vid ett byte kan man byta ut samtliga spelare, ändra lagkapten och ranking. Lite som en ny laguttagning alltså. Som coach väljer du själv när under säsongen du vill göra dina byten. Byten kan inte genomföras under pågående match - d.v.s. i tidsspannet från matchstart till poängen är sparad i systemet. Det kostar 20 kr per gång att byta spelare. Om du köper flera byten i "klump" är det ännu billigare. Byten betalas med bankkort eller Internetbank.

ALLMÄNNA VILLKOR

Genom att tävla i Guldfemman godkänner du våra allmänna villkor.